Høken in het Gooi

Als je ouder wordt …. Ja ik ben toch al wel 33 jaar oud.

Dan ga je steeds meer nadenken over wie of wat je bent, waarom je bent zoals je bent en wat je leuk en niet leuk vindt.

Ik kom er toch wel achter dat ik een persoon ben die van tegenstellingen houd. En soms zo tegenstellend dat ik er om moet lachen.

Ik ben geboren in het Gooi, tien jaar gewoond in hartje Eindhoven en uiteindelijk in de Achterhoek terecht gekomen. Overal vermaak ik me en heb geen moeite om nieuwe sociale contacten aan te gaan, behoorlijk andere omgevingen met verschillende mensen en wensen.

In ieder geval hou ik ook niet van gewoon… Het motto doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg is dan ook een motto dat ik echt haat!
Je leeft maar 1 x ….. Doe dan vooral wel gek en doe wat je zelf leuk vindt en waar je gelukkig van wordt en niet wat de rest vindt wat je moet zijn of doen.

Toch zullen de ‘Gooise ballen’ neerbuigend over de ‘stugge’ Achterhoekers zijn en andersom niet minder….. Ook hier kan ik niets mee… Ik vind het heerlijk om af en toe als een ‘Gooise’ met grote zonnebril rond te lopen daarentegen met cowboy hoed rond ‘høken’ ( lees Høken is een kreet van Nederlandse popgroep Normaal. Het betekent bij mannen iets als ‘uit je bol gaan’ of ‘lol trappen’. Høken wordt gekenmerkt door bier en vrouwen. Het is, met name in de Achterhoek, een ingeburgerd begrip):  op de Zwarte cross in Lichtenvoorde net zo leuk.

Een gezonde leefstijl vind ik ook heel belangrijk, vandaar mijn beroep natuurlijk. Eten, slapen, sporten noem maar op ik vind het heel belangrijk dat het klopt…. Maar het moet niet doorslaan daarom kan ik ook gerust een nachtje doorhalen, helemaal los gaan op een zak chips en probeer overal een feestje van te maken, eigenlijk ook een behoorlijke tegenstelling…. Maar is het nu niet zo dat overal waar te voor staat niet goed is en zeker niet gelukkig maakt.
In het kader van leer jezelf kennen ben ik ooit onderworpen door mijn huidige baas in mijn sollicitatie gesprek met een DISC test … Een zogenoemde persoonlijkheidstest. Een vragenlijst en uiteindelijk ben je een D, i, s of c, en voor elke letter staat een bepaald profiel. Nou ik was een duidelijke i neigend naar D….

Typerend voor mensen met een hoge I-stijl:

praten graag
zijn enthousiast en optimistisch
kennen veel mensen en maken makkelijk contact
staan graag in het middelpunt van de belangstelling

En een D is

stellen zich onafhankelijk op
zijn besluitvaardig en doelgericht
zijn gericht op resultaten en uitdagingen
gaan confrontaties niet uit de weg

Goed, beide passen wel in mijn profiel, en ik zie dan ook echt wel in dat ik ‘zo’n’ persoon ben….

Al deze kenmerken doen nogal positief klinken, maar wat is dan dat gene waar jezelf last van kan hebben, waar andere last van hebben, waar je je mateloos aan irriteert bij jezelf, waar je door in de problemen kan komen!!??

Nou daar heb ik natuurlijk ook over nagedacht en dan is het misschien niet handig om compleet mezelf bloot te leggen met negatieve eigenschappen hier ….. ach aan de andere kant niemand is perfect.

Komt ie :

Impulsief : snel beslissen, niet afwegen, bij de eerste de beste schoenenwinkel al geslaagd zijn en niet verder kijken, mensen vertrouwen en in je hart sluiten…. Tja daar kun je nog weleens je hoofd mee stoten…

Aan de andere kant om maar meteen weer positief optimistisch te zijn ( zie I ) kom ik op
zoveel leuke plekken, veel gekke dingen gedaan en veel wel leuke mensen ontmoet!

Dan orde en chaos,  Zo snel en chaotisch de ideeën des leven door mijn hoofd flitsen zo ziet of zag mijn huis er altijd uit, geen orde, logica en kortom soms chaos ….de mensen die mij goed kennen zullen nu heel hard lachen.

Te druk met mijn impulsieve ideeën ontwikkelen om het huis netjes te houden en de administratie op orde te hebben…. Mijn prioriteit lag nou simpelweg bij de ‘leuke’ dingen in het leven! De keuze is makkelijk, of de keuken laten blinken of gezellig met mijn kerel een wijntje drinken met een leuk muziekje op! Tja……..

Toch is ook mijn leven in rustiger vaarwater gekomen. Kinderen brengen regelmaat en rust, True …. En ik ben er blij om, huis meer aan kant , administratie redelijk op orde , meer slaap , minder irritaties …… Ieeeeeee burgerlijk!

En als ik dit schrijf begint het al weer te kriebelen dat ik ook wel weer heel erg zin heb om iets leuks en geks te doen.

Tja ….. Het blijven toch de tegenstellingen die als een rode draad door mijn leven lopen, en laten we het er op houden dat een stukje zelf reflectie nooit verkeerd is en dat door alle tegenstellingen  mijn leven in een soort van weegschaal hangt die de ene keer de ene kant op hangt en de andere keer de andere kant op hangt.

De vraag is hoe goed ken jij jezelf eigenlijk?

2 reacties

 • patricineee

  maart 18, 03 2015 12:00:32

  Pffff zo leuk zo waar zo me 2..
  leuk!! je schrijft leuk’!! succes met al je dromen’! make them come true..and all the nice things in life will come to you!!!!

 • Tanja

  maart 10, 03 2015 10:30:47

  Wow mirte,

  Ik herken vet veel in mezelf … op de kinderen na..

Leave a Reply