Wit, rood of Rosé ….

Alweer de 3de chemo van de tweede reeks van 12 Chemo’s, en als ik dan schrijf  ‘alweer de 3 de’ dan voelt dat meteen als wat dom eigenlijk want elke dag in dit proces duurt te lang.

Nog steeds is de strijdlustigheid van Sanne optimaal! Stug gaat ze door met wat haar missie is! Niet lullen maar doorzetten!

Afgelopen week heeft in het teken gestaan van nog meer inzicht krijgen in de gezondheids situatie van Sanne.
Ik ben 3 weken geleden naar het symposium in Houten geweest over de invloed van bewegen op kanker.
Daar hebben we kennis gemaakt met stichting tegenkracht!

Stichting Tegenkracht biedt kankerpatienten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar jouw eigen wensen

Je krijgt het vertrouwen in eigen kunnen terug. Blijf in beweging. Sporten helpt je tijdens de wedstrijd van je leven.
Tegenkracht is er voor mensen met kanker vanaf de diagnose. Kankersoort of leeftijd zijn niet van belang. Wij zijn er voor
iedereen.

Dit hierboven is wat er op hun site staat.
Het werd al snel duidelijk dat deze stichting echt goed werk levert.

Op een zeer professionele manier worden kanker patiënten getest door een sportarts en aan de hand daarvan wordt een advies gemaakt op maat en gezocht naar een goede plek waar het sportplan uitgevoerd kan worden en wie hen dan begeleid.

Ik heb Sanne gezegd dat ze dat maar eens moest doen! Waarom niet?
Zo gezegd zo gedaan en afgelopen week is Sanne in Doetinchem geweest voor een sportmedische keuring.
Een klein weekje later kwam Sanne met het uitgebreide rapport bij mij.

Een hele hoop medische taal maar door mijn achtergrond als fysiotherapeut kan ik het Latijns nog goed ontcijferen.

Waar we goed op moeten letten is dat Sanne niet over haar grenzen gaat en genoeg kan herstellen van de chemo maar ook van de training. Het lijkt nu allemaal heel goed te gaan maar het doel is om dit zo lang mogelijk te behouden.

Op het symposium kwam naar voren dat er nog een weg is te gaan tussen de samenwerking van stichting tegenkracht en de ziekenhuizen. Blijkbaar is dit niet standaard en dat verbaast me !!! Overal wordt je op gewezen als je kanker hebt , diëtiste, maatschappelijk werker, hulp hier hulp daar maar in de meesten gevallen geen voorlichting over het belang van bewegen.

Een taboe nog? Onwetenheid? Niet wetenschappelijk bewezen? Toch zijn er genoeg onderzoeken die uitwijzen dat bewegen helpt om klachten te verminderen laat staan dat het mentaal iets zou kunnen opleveren, bewegen zorgt nu eenmaal voor de aanmaak van positieve hormonen.
Nu begrijp ik dat niet iedereen zo kan sporten als Sanne tijdens het proces van ziek zijn, Sanne was zonder kanker al enorm fanatiek en misschien wel nog fanatieker met kanker … Misschien wel uniek maar laten we haar als voorbeeld nemen voor andere mensen met kanker of die kanker gehad hebben.

Sanne moest in het ziekenhuis vertellen wat stichting tegenkracht doet en is…. En dat is eigenlijk raar! Het biedt anderzijds ook kansen ,wij als sportcentrum willen ons onderscheiden als fitness centrum waar je ook terecht kunt met serieuze medische problemen zoals diabetes en kanker. We bieden geen genezing maar wel ondersteuning en klachten vermindering. Daarom zijn René ( baas van de Tuunte) Sanne, ik en andere collega’s ook bezig om voeten in aarde te krijgen in het ziekenhuis door in gesprek te gaan om te kijken wat wij hierin voor elkaar kunnen betekenen

Deze weg zal lang zijn maar waar een wil is…..

Als laatste zou ik nog wat aandacht willen vragen voor het volgende.
Wij steunen onderzoek naar kanker bij De Tuunte en wij zijn nu volop bezig met het verkopen van goede wijn! De opbrengsten gaan naar de onderzoeken voor en tegen kanker.
Ik wil iedereen oproepen om via De Tuunte wijn in te slaan voor de kerst, loop even binnen en haal de ‘goede’ wijn op! Rood, Wit of Rosé

Alvast super bedankt!

3 reacties

 • Martin Mayol

  juli 16, 07 2016 04:09:13

  Hallo! Leuk artikel, veel informatie, top! Zal dit artikel zeker delen met wat vrienden! Groetjes uit Utrecht 🙂

 • Hanna

  december 17, 12 2015 11:40:36

  Hi Mirte,

  Interessant en heftig tegelijk wat je allemaal schrijft!
  Ik heb vorig jaar een onderzoek gedaan voor oncologie fysiotherapie. Heb destijds best wat informatie etc kunnen verzamelen. Dit heb ik gedaan voor een groot fysiotherapeutisch netwerk dat gespecialiseerd is in oncologie! Wegens vertrouwelijke informatie kan ik niet overal te diep op ingaan maar als je mij kunt mailen of bellen kan ik je denk ik best interessante informatie doorsturen. Wie weet heb je er nog wat aan! Ik heb altijd nog dezelfde e-mail adres en telefoonnummer ;)!
  Liefs,
  Hanna

  P.s Sanne heel veel sterkte toegewenst!

 • Jojanneke

  december 09, 12 2015 03:19:47

  Interessant wat sporten met je lichaam doet tijdens deze strijd. Moet eerlijk zeggen dat ik nu wel evenm mixed feelings heb over promotie verkoop wijn….de kans op borstkanker wordt vergroot door het drinken van wijn. Niet dat Sanne haar kanker met wijn drinken te maken heeft. Maar vind het wel beetje krom. Sanne go girl. Heb veel bewondering voor je!!!!

Leave a Reply